Clathrus archeri (Berk.) Dring
Kew Bull., 35 :29 (1980)
04/07/2002OtxandioRoble
Sinonimoak:
Anthurus archeri (Berk.) E. Fisch.
Anthurus aseroiformis (E. Fisch.) Mac. Alp.
Anthurus muellerianus Kalchbr. & Cke.
Izen arruntak:
Estrella roja, izar gorri
Oharrak:
Kolore arrosa gorriztako lauzpabost garro izaten ditu. Garroek arrautza bat dute sorburu, eta arrautzaren barnealdean esporak egoten dira, masa lirdingatsu eta kirasdunean babestuta. Espezie hau, jatorriz, Australia, Tasmania eta Hegoafrikakoa da, eta Europara lehen mundu-gerran iritsi zela uste da. Iberiar Penintsulan, berriz, 1963an aipatu zen lehenbizikoz, Gipuzkoan gainera.
Ekologia:
Udan eta udazkenean agertzen da, belar-guneetan eta haritzen azpian gehien bat. Asko ari da hedatzen; hala, duela urte batzuk arraroa bazen ere, gaur egun gero eta ohikoagoa da.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 2
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 2
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 4
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
Sarasini M., 2005, Gasteromiceti epigei
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 3
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster