Entoloma clypeatum (L.: Fr.) Kumm.
Der Führer in die Pilzkunde, (Zwickau) :98 (1871)
21/05/2005UrbasaCrataegus monogyna
Sinonimoak:
Rhodophyllus clypeatus (Bull.: Fr.) Quél.
Oharrak:
Udaberriko Entolometako bat da, eta hobe da halakorik ez jasotzea, beste Entoloma toxiko batzuekin nahasteko arriskurik ez izateko. Txapela grisaxka edo nabar grisaxka da, titi txiki batekin; higrofanoa da, eta ertz izurtua du. Xafla zuriak dira, gero arrosatsuak, aldakorrak, zabalak, adnatu-bihurgunetsuak. Oin zuri edo grisaxka du, zuntzexkaduna. Irin-usaineko haragi zurixka. Jangarria da sukaldean prestatuz gero, baina hobe da halakorik ez jasotzekoa espezie toxikoekin ez nahasteko.
Ekologia:
Udaberria ateratzen da, batik bat errosazeoetan. Ez da oso ohikoa.
Jangarritasuna:
Jangarria
Bibliografia:
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 4
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Noordeloos M.E., 1992-2004, Entoloma s.l. - Fungi Europaei 5
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 2
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster