Entoloma sinuatum (Bull. ex Pers.: Fr.) Kumm.
Der Führer in die Pilzkunde, (Zwickau) :98 (1871)
---
Sinonimoak:
Entoloma fertile Gill.
Entoloma lividum (Bull.) Quél.
Izen arruntak:
Pérfida, entoloma lívido, maltzur
Oharrak:
Gure esparruan toxikazio gehien sortzen duen espezia izango ei da; izan ere, itxura nahiz usain atseginekoa da, eta Clitocybe nebularis perretxikoarekin antz handia du; horrenbestez, ondo bereizi behar dira bi espezie horiek. Etoloma mota hau perretxiko haragitsua da, eta tamaina handia har dezake. Kolore grisaxkak edo nabarrak ditu nagusi; orriak, berriz, krematsuak eta horiztak dira gaztetan, eta arrosaxkak helduaroan. Hankarekiko loturan goranzkoak dira, eta ezaugarri horrexen bidez bereizten da illarakatik. Urdail arazo larri samarrak eragiten ditu.
Ekologia:
Udazkenean agertzen da ?inoiz edo behin udaberri edo udan? talde txikietan normalean, haritzen edo pagoen azpian. Zorionez gure eskualdean ez da batere ugaria ?apur bat maizago agertzen da Arabako muga-inguruetan.
Jangarritasuna:
Toxikoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 4
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Noordeloos M.E., 1992-2004, Entoloma s.l. - Fungi Europaei 5
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 2
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster