Strobilomyces strobilaceus (Scop.: Fr.) Berk.
Hooker's Journal of Botany, 3 :78 (1851)
19/08/1994P.N. UrkiolaHayedo
Sinonimoak:
Boletus cinereus Pers.
Boletus squarrosus Pers.
Boletus strobilaceus Scop.
Strobilomyces floccopus (Vahl.: Fr.) Karst.
Izen arruntak:
Boleto escamoso, onddo ezkatatsu
Oharrak:
Onddoen familiako espezie bitxi eta arraro samarra da. Besteren ezeinekin ezin nahastuzkoa da bai kolore grisari begira bai pina ( estrobilo) itxura ematen dioten ezkatei begira ?ezaugarri horri zor dio bere izen generikoa. Belztu egiten da heldu ahala. Ez da gastronomikoki interesgarria, haragi bigun eta larrukara baitu.
Ekologia:
Udan agertu ohi da, batik bat, abuztuan, hostogalkorren azpian ?pagoen azpian bereziki. Ez dugu koniferoen azpian sekula topatu, nahiz eta autore batzuek habitat hori ere aipatzen duten. Motzondoen, sustrai zaharren edo usteltze-bidean dagoen egurraren inguruan hazi ohi da sarri. Bakarka edo bikoteetan agertu ohi da. Normalean, arraro samarra bada ere, leku jakinetan nahiko erraz topa daiteke.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 3
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster