Schizophyllum commune Fr.: Fr.
Observ. mycol., (Leipzig), 1 :330 (1815)
04/07/2002OtxandioMadera de haya
Oharrak:
Tamaina txikikoa da, eta maskor forma du. Gainaldea leunki ilaundua edo ezkatatsua da, kolore zuri-zuritik beix ilunera. Himenioak luzetara arrakalatutako orri faltsuak ditu, eta ezaugarri horrexeri zor dio izena. Haragi trinkoa du, eta substratuan egoten da denbora luzez, lehor.
Ekologia:
Oso arrunta eta ugaria da; mota ugariko zuhaitzen egurretan hazten da; askotan, egur ebaki berrian. Kanpoan utzitako altzarietan edota plastikoan bildutako lasto-fardeletan ere haz daiteke. Urteko ia edozein sasoitan ager daiteke, talde oparo eta trinkoak osatuta.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 2
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 4
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 3
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 3
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster