Peziza vesiculosa Bull.: Fr.
Champ. :270 (1789)
31/05/2002P.N. UrkiolaPaja
Sinonimoak:
Aleuria vesiculosa Bull. ex St. Amans
Izen arruntak:
Peziza vesiculosa, katilu xixkuduna
Oharrak:
Tamaina handikoa da, oro har, 6-12 cm-ko diametrokoa, baina 15 cm inguruko edo hortik gorako diametroa duten aleak ere badaude (diametro luzeena aintzat hartuta, izan ere forma obalatua du), eta, tamainarekin batera, baditu beste zenbait bereizgarri, hala nola, forma irregularreko barne gainazala xixkuduna. Kanpoaldea argiagoa izaten da, apur bat pikortsua.
Ekologia:
Deskonposizioan dagoen landare-materialean agertu ohi da, normalean, gune gerizpetsu eta hezeetan: askotan agertzen da belarjaleen gorotz andeatuan edo aire zabalean utzitako lasto-fardeletan (argazkiko aleak, esaterako). Aldi hezeen ostean ernamuintzen da, batik bat udaberrian. Ez da oso ohikoa.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 1
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 4
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 2
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 1
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster