Panaeolus sphinctrinus (Fr.) Quél.
Mem. Soc. Emul. Montbeliard, Ser. 2, 5 :151 (1872)
15/07/2002OletaEstiercol
Sinonimoak:
Panaeolus campanulatus v. sphinctrinus
Izen arruntak:
Paneolo alucinógeno, orribeltz ezkilaire
Oharrak:
Kolore marroi ardi edo griseko txapelaren ertzean errezel-hondarrak dituelako bereizten da espezie hau. Orrien kolorea irregularra (jaspeztatua) da Panaeolus generoaren bereizgarrietako bat.
Ekologia:
Nahiko espezie arrunta da; gure inguruko basoko Panaeolus ugariena, hain zuzen. Bere generoko espezie gehientsuenen moduan, goroztarra da, eta gune ongarrituetan edo belarjaleen ?batik bat zaldi eta behien? gorotzen inguruan agertu ohi da.
Jangarritasuna:
Toxikoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 2
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster