Mitrophora semilibera (DC.: Fr.) Lév.
Annls Sci. Nat., Bot., sér. 3, 3(5) :249 (1846)
20/04/2004ZuazoOrilla de rio
Sinonimoak:
Mitrophora hybrida (Sow.) Boud.
Mitrophora rimosipes
Morchella hybrida Sow.: Fr.
Morchella semilibera
Izen arruntak:
Crespillo., sasikarraspina.
Oharrak:
Udaberriko espeziea da, Mochellekin batera ateratzen da, eta haiekin nahas daiteke, batik bat gaztetan, oina laburragoa baitu. Txapelak diametroko 6 cm har ditzake, eta hutsa eta konikoa da. Goitik beherako saihetsak ditu, baten bat zeharkakoa eta txapelaren ertza oinari lotzen zaio erdialdean. Kolore nabar-marroia du, eta saihetsak ilunagoak dira. Oina luzea da, 12 cm artekoa, hutsa, zurixka, ildaskatua edo ia laua eta zilindrikoa. Haragi zurixka du, sendoa, hauskorra, eta zapore nahiz usain apalekoa. Aurretik egosita jangarria bada ere, ez da jateko jasotzen.
Ekologia:
Udaberrian irteten dira, errekastoko zuhaitzen, hurritzen, makalen, etab.en inguruan. Ez da oso ohikoa gurean.
Jangarritasuna:
Jangarria (Toxikoa gordinik)
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 1
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 1
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster