Meripilus giganteus (Pers.: Fr.) Karst.
Bidr. Känn. Finl. Nat. Folk, 37 :33 (1882)
22/08/2006P.N. UrkiolaHaya
Sinonimoak:
Grifola gigantea Pil.
Polypilus giganteus
Polyporus giganteus Pers.: Fr.
Oharrak:
Gure mendietan topa ditzakegun fruitu-gorputz handienak osatzen ditu espezie honek. Petalo edo espatula formako txapel ugariz osatuta daude: modu teilakatuan edo zirkularrean kokatzen dira, eta multzo osoak metro bateko diametroa eta zenbait kilo izan dezake. Gainazala marroia da, hondo zuri edo horiztan. Gaztetan ilaundu samarra da; poroak kolore zurikoak edo krematsukoak dira; haragiari dagokionez. Ez du kortxoaren eitea, eta belztu egiten da zauritu edo zahartu heinean.
Ekologia:
Uda-amaieran eta udazken-hasieran agertu ohi da; zuhaitz hostogalkorren oinarrian edo motzondoetan ernamuindu ohi da. Batik bat pagoa du gogoko, eta bere egurraz elikatu ahala, ahuldu egiten du zuhaitza. Bakarka edo enborraren inguruan taldeak osatuta ageri ohi da. Ez da oso ohikoa.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Bernicchia A., 2005, Polyporaceae s.l. - Fungi Europaei 10
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 2
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 3
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 3
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster