Megacollybia platyphylla (Pers.: Fr.) Kotl. & Pouz.
Ceská Mykol., 26 :220 (1972)
05/09/2002P.N. UrkiolaHaya
Sinonimoak:
Collybia grammocephala Bull.
Collybia platyphylla Pers.: Fr.
Oudemansiella platyphylla Moser
Izen arruntak:
Colibia de sombrero estriado, kolibia sustraitsua
Oharrak:
Marrotik grisera doan kolorazioko txapela du ezaugarri nagusi; haritsua da, edo erradialki marratua. Orri zabal tartekatu samarrak ere bereizgarriak dira, baita krema koloreko hanka izpitsu edo kartilaginosoa ere; hankak, oinarrian, errizoide zuriak ditu. Normalean, txapelak, gehienez, 10 cm-ko diametroa badu ere, zenbait alek 20 cm ere izan ditzakete.
Ekologia:
Gure esparruko espezie ohikoenetariko eta ugarienetarikoa da. Oparo agertzen da batik bat pagoen azpian, baita bestelako zuhaitz hostogalkorren azpian ere ?gutxixeago koniferopean. Udaberri erdialdetik udazken erdialdera ernamuintzen da, egur-inguruan edo lurrustelean.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 3
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster