Lyophyllum decastes (Fr.) Sing.
Lilloa, 22 :165 (1951) [1949]
17/10/1989DurangoPinus radiata
Sinonimoak:
Lyophyllum aggregatum (Sch.) Kühn.
Izen arruntak:
Liofilo agregado, ziza zauli
Oharrak:
Ale ugariko taldeak osatuz hazten da, elkarren oinak oinarritik batuta; bestalde, haragi elastikoa du. Horiexek dira espezie honen ezaugarri nagusiak. Txapela kolore gris edo nabar okrekoa du, jaiotzetiko zuntz txiki batzuekin. Ganbila edo zapal samarra da, konkorduna edo irregularra maiz, eta diametroko 12 cm har ditzake. Xaflak krematsuak dira, dekurrente samarrak eta nahiko hertsiak. Oina, berriz, zuria edo krematsua da, marroiz lausotua. Kurbatua da maiz, batzuetan eszentrikoa, izpitsu-kartilaginosoa. Usain-zapore leunak eta atseginak ditu, eta oso jangarri ona da.
Ekologia:
Udazkenean ateratzen da batik bat, baina udaberrian ere ager daiteke. Lurperatutako egurra dagoen tokian agertzen da, bereziki bide-ertzetan eta baso-bideetan, parke eta lorategietan, hostogalkorren nahiz koniferoen azpian. Ale ugariko sortak osatzen ditu, eta oso espezie arrunta da.
Jangarritasuna:
Goxoa
Bibliografia:
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1979, Guía de los hongos de Europa - 3
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster