Lycoperdon perlatum Pers.: Pers.
Syn. meth. fung., (Göttingen), 1 :145 (1801)
01/10/2005OletaPicea abies
Sinonimoak:
Lycoperdon albidum Vel.
Lycoperdon gemmatum Batsch
Izen arruntak:
Cuesco de lobo, astaputz perladun, otsoputz
Oharrak:
Forma puztu samarra du, eta gainalde puntazorrotz edo titi formako samarra. Hankaduna da, kolore zurixkakoa gaztetan, eta, nabarragoa, heldu ahala. Piramide formako banan-banako arantzak edo garatxoak ditu; hainbat tamainakoak dira, eta, normalean, txikienek zirkulu bat osatzen dute handienen inguruan. Zahartu heinean, garatxo edo arantza horiek askatu egiten dira, eta irudi erretikulatua uzten dute gainazalean. Ondutakoan, zulo apikal bat ireki, eta bertatik ateratzen dira esporak. Jangarria da gaztetan, gleba zuria den bitartean.
Ekologia:
Habitat askotan topa daiteke; normalean, basoen barruan agertu ohi da, lurrustelean. Belar-guneetan ere ager daiteke. Espezie arrunta da, eta taldean agertu ohi da, batzuetan soropiletan, uda-erdialdetik udazken-erdialdera.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 2
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 4
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 2
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sarasini M., 2005, Gasteromiceti epigei
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster