Leccinum quercinum (Pilát) E.E. Green & Watling
Notes R. bot. Gdn Edinb., 29 :151 (1969)
03/11/2005P.N. GorbeaQuercus pyrenaica
Oharrak:
Espezie hau L. aurantiacum espeziearekin nahas badaiteke ere, honako hau urkietan ateratzen da. Bata zein bestea jangarriak dira. Txapela diametroko 15 cm-ra irits daiteke; kutikula belustsua du, kolore gorrixkakoa, gorri-laranja edo marroi-gorrixka. Tutuak luzeak dira zuri-grisaxkak (gero gris zikinak), kolore bereko poruak, txikiak eta biribilak. Oin zabala du, luzea, ezkata nabar gorrixkekin hondo grisean ?bukaeran ia beltzak. Haragi gogorrekoa da. Ebakitakoan kolore arrosa hartzen du hasieran, gero gris-beltza. Oineko haragia, berriz, izpitsua da. Jangarria da, on samarra, haragia belztu arren.
Ekologia:
Udan eta udazkenean ateratzen da, haritz-basoetan, bereziki. Nahiko arrunta da Durangaldean.
Jangarritasuna:
Goxoa
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1983, Guía de los hongos de Europa - 4
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster