Astraeus hygrometricus (Pers.) Morg.
Journal of the Cincinnati Society of Natural History, 12 :20 (1889)
24/03/2004DurangoAbedules y pinos
Sinonimoak:
Astraeus stellatus (Scop.) E. Fisch.
Geastrum castaneum Desv.
Geastrum lilacinum Mass.
Izen arruntak:
Estrella de tierra higrométrica, izarputz higrometro
Oharrak:
Hasieran lur-azpian garatzen da, forma esferiko edo eliptiko samarra hartuta. Lurzorua nahikoa hezetzen denean, exoperidioa ireki egiten da, 7-12 besoko izarreko forma hartuta, eta fruitu-gorputz osoa gainazalera irteten da. Endoperidioak paperezkoa dirudien poltsa grisa sortzen du, eta haren barnean dauden esporak kanporatu egiten dira, forma irregularreko zulo apikaletik. Besoak tolestu eta berriz ere zabaldu egin daitezke, hezetasun-mailaren arabera.
Ekologia:
Ia edozein urte-sasoitan agertzen bada ere, sasoirik hezeenak ditu gogoko ?alegia, udazkenetik udaberri bitartera. Urtean behin baino gehiagotan ernamuin daiteke, eta usu agertzen da koniferoen basoetan, landaredirik gabeko lurretan edo ezpondetan, bakarka nahiz taldeka. Espezie arrunta da gure inguruan.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 4
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 3
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sarasini M., 2005, Gasteromiceti epigei
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster