Gyromitra esculenta (Pers.) Fr.
Summa veg. Scand., Section Post, (Sweden) :346 (1849)
---
Izen arruntak:
Bonete, mitra muina
Oharrak:
Perretxiko honi buruz berriki egin diren azterketetan agertu denez, gai kantzerigenoak omen ditu. Gyromitra gigas perretxikoarekin nahas daiteke, baina handiagoa da hau, kolore argiagokoa eta ia oinik gabea. Txapel azpi-esferikoa, diametroko 12 cm artekoa. Tolestura irregularrak ditu burmuin modura. Hala, labirinto forma hartzen du; hutsa da, kolore gorritik marroi ilun samarrera, eta oinari hainbat punturen bidez lotzen zaio. Oina hutsa da, leizetsua, zilindrikoa edo luzetarako tolesturaduna, zurixka eta zahiduna. Haragia hauskorra da, mehea, zapore leun eta usain apalekoa. Herrialde eta eskualde askotan lehortuta jaten bada ere eta jangarri ontzat jotzen duten arren, espezie hau hilgarria da gordinik janez gero; horrexegatik, ez da gomendagarria.
Ekologia:
Gure inguruan oso ohikoa ez bada ere, ateratzekotan, koniferoz osatutako basotan sortzen da udaberrian.
Jangarritasuna:
Goxoa (Toxikoa gordinik)
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 1
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 2
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 1
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster