Cordyceps capitata (Holmskj.: Fr.) Link
Handb., 3 :347 (1833)
21/10/2003P.N. UrkiolaAbeto rojo y roble
Sinonimoak:
Cordyceps canadiensis Ellis & Everh.
Cordyceps longisegmentis Ginns ?
Oharrak:
Nekez nahas daiteke beste espezieren batekin, pospolo itxura berezi-berezia baitu. Altueran, 8 cm izan ditzake, eta horietako gehienak kolore zuriko hankari dagozkio; burua ondo bereizita dago; forma esferikoa edo obalatu samarra du, laranja edo oliba nabarra gaztetan, eta ilunagoa zahartu heinean. Cordyceps ophioglossoide espeziearen antzekoa da, baina azken honek buru luzangagoa du, eta hanka ez dago horren desberdinduta.
Ekologia:
Udazkenean eta neguan agertzen da; Elaphomyces generoko espezieetan parasitatzen du ?batik bat, E. Granulatus espeziean?, eta espezie ostalariaren habitat berberetan hazi ohi da. Bakarka ager badaiteke ere, sarrienik, parasitatutako karpoforotik zuzenean ateratzen diren hainbat aletako sortak sortzen ditu. Ez da batere ohikoa; arraro samarra da.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 1
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 2
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 3
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 1
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster