Fistulina hepatica (Schaeff.: Fr.) With.
Bot. Arr. Brit. Pl., ed. 2, 2 :405 (1792)
---
Sinonimoak:
Fistulina buglossa
Fistulina sarcoides
Izen arruntak:
Lengua de buey, indi-min
Oharrak:
Perretxiko parasito oportunista da, nahiko arrunta haritz gaixotuetan. Masa haragitsuaren itxura du, 25 cm. arteko proiekzioa. Gibel formakoa da, eta odol gorri kolorea du; likatsu bilakatzen da, eguraldia hezea denean. Hodiak laburrak dira, bereizgarriak, zuri horixkak eta zilindrikoak; poru txikiak dituzte borobilak, eta okre kolorea hartzen dute ukitutakoan. Alboko oina du, egurretan txertatuta. Haragi lodia du, eta zapore gaziko urin gorrixka isurtzen du. Jangarria da, baita gordinik ere.
Ekologia:
Udan eta udazkenean sortzen da, haritz eta gaztainondo bizien enborretan.
Jangarritasuna:
Jangarria
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bernicchia A., 2005, Polyporaceae s.l. - Fungi Europaei 10
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 2
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 4
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster