Tricholoma saponaceum (Fr.) Kumm.
Der Führer in die Pilzkunde, (Zwickau) :133 (1871)
05/11/2003P.N. UrkiolaHaya
Izen arruntak:
Tricoloma saponáceo, ziza xaboiusainduna
Oharrak:
Hainbat tonu izan baditzake ere ?txapela zuria, zuri-berdexka, gris-berdexka edo gris olibatsua, grisa edo nabarra izan daiteke? erraz identifikatzeko modukoa da, xaboi-usaina baitu. Xaflak meheak eta tartekatuak dira, zuriak edo zurixkak izpi berdexkekin, eta gorriz tindatu daitezke zahartzaroan. Oina ardazkara erroluzea da, eta iletxo antzekoak ditu erdialdetik behera. Haragia zurixka da, batzuetan arrosaz tindatua oinaren azpialdean. Zapore garratz samarra du eta xaboi-usaina. Erdipurdiko jangarria da, eta, autore batzuen iritziz, zalantzagarria.
Ekologia:
Ohikoa da udan eta udazkenean, hostozabalen nahiz koniferoen basoetan.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Bon M., 1991, Les Tricholomes et ressembl. (Fl. Myc. D'Eur.) 2
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Galli R., 2003, I Tricolomi
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 9
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 2
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Riva A., 1988-2003, Tricholoma (Fr.) Staude - Fungi Europaei 3 y 3a
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Somival, , Butlletí Societat Micològica Valenciana - 9-2004
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster