Tricholoma imbricatum (Fr.: Fr.) Kumm.
Der Führer in die Pilzkunde, (Zwickau) :133 (1871)
17/11/1987P.N. UrkiolaPinus sylvestris
Izen arruntak:
Tricoloma imbricado, ziza marroi-ezkatatxiki
Oharrak:
Titi formako txapel marroia du kolore gorri edo marroi okreekin. Gainazal lehorra du, ezkata finekin edo izpiekin, eta zahartu heinean teila moduan pitzatzeko joera hartzen du. Oinaren kolorea antzekoa da edo argiagoa, eta goialdea zurixka du, eraztunik gabea, izpitsu samarra goitik behera. Xaflak nahiko estuak dira, ia libreak eta zurixkak. Gorri nabar kolorea hartzen dute zahartu ahala. Haragiaren usaina desatsegina ez bada ere, mingotsa denez, ez du jateko balio.
Ekologia:
Pinupean bizi da; batik bat pinu gorria du gogoko, eta normalean taldetan ernamuintzen da urri-azaroetan. Ez da oso ohikoa, baina inoiz edo behin Urkiolako Parke Naturaleko pinu gorrietan ikusi izan da.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Bon M., 1991, Les Tricholomes et ressembl. (Fl. Myc. D'Eur.) 2
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2003, I Tricolomi
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 9
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Riva A., 1988-2003, Tricholoma (Fr.) Staude - Fungi Europaei 3 y 3a
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Somival, , Butlletí Societat Micològica Valenciana - 9-2004
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster