Lepista personata (Fr.: Fr.) Cooke
Handbook of British Fungi :193 (1871)
---
Sinonimoak:
Lepista saeva (Fr.) P.D. Orton
Rhodopaxillus saevus (Fr.) R. Mre.
Tricholoma personatum (Fr.: Fr.) Kumm.
Izen arruntak:
Pie violeta, ziza hankamorea
Oharrak:
Erraz bereizten da besteengandik, oin morea baitu. Ez da arrunta gure inguruetan. Txapela diametroko 15 cm-ra irits daiteke; ganbila da hasieran, zabala gero, haragitsua, sendoa, ertz biribilduarekin eta kolore arrekoa ?apaltzen doa lehortu heinean. Xaflak oso estuak dira, zuri-krematsuak, itsasgarriak eta bakoitza bere neurrikoa. Oin laburra eta sendoa du, zilindrikoa, kolore morekoa edo urdin-morekoa, apal samarra, batik bat zahartutakoan. Haragia lodia da, zuria edo lila apala, usain goxo zehaztezin eta zapore gozokoa. Espezie hau jangarri goxoa da.
Ekologia:
Larre eta zelaietan ernamuindu ohi da zerrendatan edo biribilean, udazken-amaieran eta negu-hasieran.
Jangarritasuna:
Goxoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster