Lepista nuda (Bull.: Fr.) Cooke
Handbook of British Fungi :192 (1871)
17/11/2004DurangoMixto
Sinonimoak:
Rhodopaxillus nudus Mre.
Tricholoma nudum Kumm.
Izen arruntak:
Pie azul, ziza hankaurdin
Oharrak:
Txapeleko, orrietako eta hankako tonu lilak dira espezie honen ezaugarri nagusia. Nolanahi ere, klima-baldintzen arabera, kolorazioa aldatu egin daiteke; hala, hezetasuna txikia denean kolore hitsagoa eta okreagoa hartuko du. Haragia ere lilatsua da, fruta-usain leunekoa. Zenbaitetan, antzeko kolorea duten Cortinarius espezieekin nahasten da, baina oraingo honek ez du gortinarik hankan, eta kolore arrosa hitseko esporak ditu, sareek ez bezala.
Ekologia:
Nonahi ager daiteke: hainbat motatako basoetan, sasitzetan, belar-guneetan... oro har, humus ugariko lurzoruetan. Udazkenean aurrera eginda agertu ohi da, inoiz edo behin udaberrian, batik bat tenperatura jaisten denean. Talde edo multzoak eratzen ditu, eta nahiko arrunta da gure inguruan.
Jangarritasuna:
Goxoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster