Lepista inversa (Scop.: Fr.) Pat.
Hyménomycétes :96 (1887)
30/10/2005ValderejoPinus sylvestris
Sinonimoak:
Clitocybe inversa (Scop.: Fr.) Quél.
Lepista flaccida (Sow.: Fr.) Pat.
Izen arruntak:
Clitocibe inverso, klitozibe ezpaingorria
Oharrak:
Espezie ohikoa da koniferozko basoetan. Txapelak diametroko 10 cm har dezake; zanpatua da, infundibuliformea, ertz bilduarekin. Gainazal lauko kutikula du, okre gorrixka edo nabar gorrixka. Xafla estuak ditu dekurrenteak, bereizgarriak, krema kolorekoak. Zahartzeko joera dute. Oina, berriz, izpitsua da, zilindrikoa, betea hasieran eta hutsa gero. Oinarria feltrotsua du, mizelio zurikoa, txapela baino argiagoa. Haragia mehea da, zurixka, zapore idorgarrikoa eta onddo-usainekoa. Jangarria bada ere ez da oso estimatua.
Ekologia:
Udan eta udazkenean ateratzen da, koniferozko basoetan.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 2
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster