Gymnopus fusipes (Bull.: Fr.) S.F. Gray
A Natural Arrangement of British Plants, (London), 1 :604 (1821)
24/08/1988LegutianoRoble
Sinonimoak:
Collybia fusipes (Bull.: Fr.) Quél.
Collybia illicina (DC.) Gill.
Collybia lancipes (Fr.) Gill.
Collybia oedematopoda (Schaeff.) Sacc.
Izen arruntak:
Colibia de pie fusiforme, kolibia marroi
Oharrak:
Perretxiko berezi-berezia da, oinaren forma bitxia baita oso, eta beste aleen oinetara lotuta hazten baita. Txapela ganbila da hasieran; gero, ordea, zabaldu egiten da. Irregularra da, eta kolore gorri arrekoa. Xafla itsasgarriak ditu, tartekatuak, zurixkak hasieran eta pinporta gorri arredunak gero. Oin luzea du, fusiformea, ia erroluzea, sendoa, luzetara ildaskatua, kolore gorri nabarrekoa. Haragi gogorra du, elastikoa, zuria, usain ahulekoa eta zapore gozokoa. Ez da jangarria.
Ekologia:
Udan eta udazkenean sortzen da, batik bat haritzez eta pagoz osatutako basoetan, enbor-oinetan.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Antonin V. & Noordeloos M.E., 1997, A monograph of Marasmius, Collybia s.l. Part 2
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 2
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster