Chalciporus piperatus (Bull.: Fr.) Bat.
Bull. Soc. Hist. nat. Doubs, 15 :19 (1908)
12/09/2002OletaPicea abies
Sinonimoak:
Boletus ferruginatus Batsch
Boletus fuligineospermus Britz.
Izen arruntak:
Boleto picante, piper-onddo
Oharrak:
Onddoen familiako espeziea da, txiki samarra, marroi burdintsua txapelean, eta horiztagoa hankan, batik bat oinarrian, mizelio hori biziaren hondarrak baititu. Poroak laranja kobretsuak dira; haragia, berriz, horizta eta zapore minekoa.
Ekologia:
Ez da oso ohikoa, eta talde txikiak eratu ohi ditu, koniferoen azpian zuhaitz hostogalkorren azpian baino usuago. Udan nahiz udazkenean agertzen da espezie hau, eta Amanita muscaria espeziearekin harremanen bat baduela dirudi, leku berberetan agertzen baita eta harekin batera, sarritan.
Jangarritasuna:
Ezezaguna edo susmagarria
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Galli R., 2000, I Boleti
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 2
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 3
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 3
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster