Aleuria aurantia (Pers.: Fr.) Fuckel
Symbolae mycologicae, Beitr. zur Kenntniss der Rheinischen Pilze :325 (1870) [1869-70]
---
Sinonimoak:
Peziza aurantia Pers.
Peziza coccinea Bull.
Izen arruntak:
Peziza anaranjada, katilu laranja
Oharrak:
Askomikotinoen espezie deigarria da, kolore laranja bizikoa, apur bat argiagoa kanpoaldeko aurpegian. Hankarik gabeko edo oinarrizko hanka labur-laburrekoa da, eta kopa itxura du; biribila da gaztetan, baina zahartu ahala arraildu edo gingildu egin daiteke. Txikia edo ertaina izaten da, eta nekez gainditzen du 7-8 zentimetroko diametroa.
Ekologia:
Lur garbaletan ageri ohi da, baso-pistatan edo ezpondetan. Lur buztintsuak ditu gogoko, eta horietan ale ugariko multzoak osatzen ditu. Ohiko espezia da gure inguruan, eta udan nahiz udazkenean agertzen da.
Jangarritasuna:
Jangarria
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 1
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 1
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster