Lactarius deliciosus (L.: Fr.) S.F.Gray
A Natural Arrangement of British Plants, (London), 1 :624 (1821)
24/09/1995DurangoPinus radiata
Izen arruntak:
Níscalo, nizcalo, esne gorri
Oharrak:
Espezie jangarri ezagunenetarikoa eta preziatuenetarikoa da. Baditu zenbait bereizgarri, hala nola, kolore laranja biziko txapel zonatua, ebakitakoan izerditzen duen latex laranja ?aldagaitza hasieran, eta ondoren, berdexka oxidazioaren eraginez. Hurbileko espeziekin nahasten da maiz, hala nola kalitate gastronomiko eskasagoko Lactarius quieticolor espezierekin. Kontu handiagoa izan behar da Lactarius torminosus espeziearekin ez nahasteko, azken hau toxikoa baita (urkien azpian besterik ez da hazten).
Ekologia:
Pinu-espezie jakin batzuetan besterik ez da agertzen, uda-amaieran eta udazkenean, talde oparo samarrak osatuta. Ohikoa da gure inguruan.
Jangarritasuna:
Goxoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Basso Mª Teresa, 1999, Lactarius Pers. - Fungi Europaei 7
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 6
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 2
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster