Lactarius chrysorrheus Fr.
Epicrisis systematis mycologici, (Uppsala) :342 (1838)
02/11/2003DurangoPinus radiata
Oharrak:
Tamaina ertainekoa da eta txapelaren naranja arre eta horixka arre artean legote, kolore biziagoa duten orbanekin. Orban hauek zonalde zentrukideak osatzen dituzte, batez erre ertzetan. Hanka eta orriek naranja koloreak hartzen dituzte. Latexaren colorea zuria da, baina hori bizia bihurtzen da oso azkar. Lactarius deliciosus taldeko espeziekin desberdintzea zaila da, gortik begiratuta batez ere. Azken hauek naranja edo ardo koloreko alteza ateratzen dute. Ez da jangarria duen zapore mingotsagatik.
Ekologia:
Udan ager daiteke, baina udazkena du bere sasoia mugusiki. Talde txikietan agertzen da eta maizazo aurki daiteke haritzetan eta gaztaionondoetan. Aldika pinudietan agertzen da. Oso arrunta da.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Basso Mª Teresa, 1999, Lactarius Pers. - Fungi Europaei 7
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 6
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 6
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster