Pluteus cervinus (Schaeff.: Fr.) Kumm.
Der Führer in die Pilzkunde, (Zwickau) :99 (1871)
16/09/2003P.N. UrkiolaTocón de caducifolio
Sinonimoak:
Pluteus atricapillus (Batsch) Fayod
Izen arruntak:
Plúteo cervino, pluteo marroi
Oharrak:
Pluteus generoko arruntena da. Txapel haragitsuarengatik bereizten da; hasieran kanpai forma du, eta gero ganbila da, ildoekin erradioan. Hauskorra da, kutikula distiratsua du, likatsu samarra eguraldia heze dagoenean eta zetatsua lehortean. Kolore marroia du, erdialdean ilunxeagoa. Xafla estuak ditu; hasieran zurixkak, gero arrosatsuak esporulazioaren eraginez. Oina zilindrikoa da, eta, batzuetan, oinarri kurbatsua du. Hasieran hutsik egoten da, zuria da, eta goitik behera ildaskatua zuntz txiki marroi batzuen bidez. Haragia zurixka da, arbi usainekoa eta zapore gozokoa. Erdipurdiko jangarritzat jotzen da.
Ekologia:
Pluteus gehienak bezalaxe egurretan bizi da; udaberrian, udan eta udazkenean ernamuintzen da usteltze-bidean dauden hostozabalen enbor-adarretan. Lurperatutako zur-txirbiletan ere ager daitezke.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 4
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 3
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster