Pholiota flammans (Batsch: Fr.) Kumm.
Der Führer in die Pilzkunde, (Zwickau) :84 (1871)
29/08/2002P.N. UrkiolaMadera de pino
Izen arruntak:
Foliota llameante, egur-ziza horilaranja
Oharrak:
Erraz bereizten da besteengandik, itxura ezkatatsua eta kolore hori sufretsua baitu. Ez da arrunta gure inguruetan. Txapela kolore hori sufretsu ederra du, ezkatatsua da eta diametroko 6 cm-ra irits daiteke; ertza oxkarratua egoten da errezel-hondarren eraginez. Kutikula lehorra du. Xafla adnatuak dira, estuak, elkarren artean desberdinak, horiak hasieran, nabar horixkak gero. Oin zilindrikoa du, kolore hori sufretsukoa, ezkata horixkekin apaindua, oinaren goialdeko eraztunaren azpian. Haragi horia du, lur-usainekoa eta zapore mikatzekoa. Ez da jangarria.
Ekologia:
Espezie arraroa da; udan eta udazkenean ateratzen da, koniferoen enbor erorietan, sorta deigarriak eratuz.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 4
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 6
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster