Suillus luteus (L.: Fr.) S.F. Gray
A Natural Arrangement of British Plants, (London), 1 :646 (1821)
29/09/1995DurangoPinus radiata
Sinonimoak:
Boletus annularius Bull.
Boletus annulatus Pers.
Boletus volvatus Batsch
Suillus roseoporus (Smotl.) Pil. & Derm.
Izen arruntak:
Boleto viscoso anillado, pinudi-onddo likina
Oharrak:
Oso espezie ugaria da gure pinudietan, Suillus granulatus eta Suillus collinitus espezieen antzekoa da baina azken horiek ez dute eraztunik eta kolore argiagokoak dira. Diametroko 12 cm arteko txapela du, ganbila hasieran, ganbil laua gero, eta azkenean zanpatua. Kutikula, berriz, likatsua du eguraldia heze dagoenean. Kolore olibatsu arrekoa da, ukitu hori eta laranjatsuekin. Kolore hori argiko tutuak ditu; poruak, berriz, horiak dira, biribilak eta txikiak. Heldutakoak kolore hori olibatsua hartzen dute. Oina zurixka da, zilindrikoa eta betea. Eraztuna izpitsua da, zabala, zuria edo morexka; behealdea likatsua du, pikortsua eraztunetik gora. Haragia lodia da, zuria edo horixka, usain eta zapore berezirik gabeak. Jangarri goxoa da, itxura likatsua izan arren.
Ekologia:
Udazkenean ateratzen da, pinu-basoetan. Arrunta da gurean.
Jangarritasuna:
Jangarria
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster