Suillus granulatus (L.: Fr.) Kuntze
Lloydia, 7 :32 (1944)
07/10/1994DurangoPinus radiata
Sinonimoak:
Boletus circinans Pers.
Boletus lactifluus Sow.
Boletus schoberi Oudemans
Izen arruntak:
Boleto viscoso de pie granulado, pinudi-onddo bikorduna
Oharrak:
Ohiko espeziea da gure pinudietan. Suillus luteus espeziearekin nahas badaiteke ere, azken honek eraztuna dauka, baita Suillus collinitus-arekin ere, baina azken honen mizelioaren eraginez hankaren oinarriak kolore arrosa hartzen du. Diametroko 10 cm arteko txapela du, ganbila hasieran, eta lauagoa gero. Kutikula likatsua du, eguraldia hezea denean, erraz bereizteko modukoa, nabar-horia, nabar-gorria edo hori-okrea. Tutuak, berriz, hori argiak dira hasieran eta hori olibatsuak gero; laburrak, eta itsasgarriak. Poruak txikiak dira, angelutsuak, horiak eta tanta zurixkak botatzen dituzte gaztetan. Oina zurixka edo horixka da, pikortsua goialdean eta eraztunik gabea. Haragi lodia du, trinkoa gaztetan, zurixka edo zuri-horixka, zapore apalekoa eta usain goxokoa. Jangarria da eta libragarria batzuentzat.
Ekologia:
Uda-udazkenean ateratzen da, pinudi gazteetan. Arrunta da gurean. Udaberrian ere ernamuin daiteke.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 2
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster