Xerocomus parasiticus (Bull.: Fr.) Quél.
Flore Mycol. de France :418 (1888)
26/07/1994P.N. UrkiolaScleroderma (Haya)
Sinonimoak:
Boletus parasiticus Bull.: Fr.
Izen arruntak:
Boleto parasítico, astaputz-onddo
Oharrak:
Onddoen familiako perretxikoetatik parasitatu egiten duen espezie bakarra da; onddo txikia da ?lauzpabost cm-ko diametroa; txapel ilunpatua du, nabar olibatsua edo nabar horizta; poroek eta haragiak, berriz, urdintzen ez diren tonu horiztak dituzte.
Ekologia:
Scleroderma espeziearen karpoforo- oinarrian ernamuintzen da, udan eta udazken-hasieran eskuarki. Ale bat edo gehiago haz daiteke parasitatutako Scleroderma bakoitzeko. Perretxiko ostalaria hainbat habitatetan maizkoa bada ere, onddo hau ez da oso arrunta gure inguruan.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Ladurner H. & Simonini G., 2003, Xerocomus s.l. - Fungi Europaei 8
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 3
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 3
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster