Boletus queletii Schulz.
Hedwigia, 24 :143 (1885)
24/09/2004P.N. GorbeaQuercus
Sinonimoak:
Boletus erythropus Pers.
Boletus purpureus Secr.
Oharrak:
Erraz identifikatzeko moduko Boletusa da; izan ere, oinean ez du erretikulurik eta oinarria gorri purpura kolorekoa da ebakitakoan; gainera, haragia urdindu egiten zaio. Zenbait forma eta barietate sortu dira, txapelaren kolorearen aldakortasuna dela eta. Txapela diametroko 15 cm-ra irits daiteke, eta askotariko koloreak har ditzake, hori olibatsutik hasi eta adreilu-gorrira. Gainazal belustsu eta lehorra du. Tutuak hori olibatsuak dira, eta poruak, berriz, gorrixkak. Oin laua du, erretikulu edo punturik gabea, zilindrikoa, horia, eta gorri purpura oinean. Haragi lodia du, horixka. Hankaren oinarrian, berriz, gorri purpura da eta urdindu eten da ebakitakoan. Usain frutatsua du. Jangarria da baina balio handirik gabea, eta ondo egin behar da sukaldean.
Ekologia:
Uda eta udazken-hasiera, basoetan, bide-bazterretan, belar-gune hezeetan, etab.
Jangarritasuna:
Jangarria
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster