Boletus edulis Bull.
Herbier de la France, (Lundae) :322, tab. 60 (1782)
05/08/1987DurangoPinus radiata
Sinonimoak:
Boletus bulbosus Schaeff.
Boletus citrinus Venturi ?
Boletus clavipes (Peck.) Pil. & Derm. ?
Boletus solidus Sow.
Tubiporus esculentus Paul.
Izen arruntak:
Hongo blanco, calabaza, onddo zuri
Oharrak:
Onddo estimatu eta bilatuenetakoa da, goxo-goxoa eta handia baita. Boletus reticulatusa eta beste espezie batzuk ez bezala, txapelaren kutikula laua du, koipetsua eta kafesne ilun kolorekoa (ertz aldera argitu egiten da). Hanka, bestalde, zuri marroixka du, eta kolore bereko erretikula, erdialdetik gora.
Ekologia:
Udazkenean agertu ohi da (urria da onddo hau topatzeko hilabeterik onena, baldintza klimatologikoak egokiak badira); dena dela, abuztuan ere ager daiteke, uda hezea bada, edo azaroan, udazkena lehorra bada. Espezie arrunta eta aski hedatua da gure artean; taldean hazten da, batzuetan oparo. Nahiko kosmopolita bada ere, pinudietan, izeidietan, pagadietan edo urkidietan agertzen da maizenik.
Jangarritasuna:
Bikaina edo oso goxoa
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 3
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Galli R., 2000, I Boleti
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster