Boletus aereus Bull.
Herbier de la France :tab. 389 (1789)
06/07/2006P.N. IzkiRoble
Sinonimoak:
Boletus sykorae Smot.
Tubiporus ustulatus Paulet
Izen arruntak:
Hongo negro, onddo beltz
Oharrak:
Tonu brontzeztatuko kolore nabar iluna ?batzuetan ia beltza? du ezaugarri nagusi; dena den, kolore argiagoak ere izan ditzake. Txapelaren kutikula lehorra edo apurtxo bat ilupaduna da. Oinak txapelak baino tonu argiagoak ditu, eta erretikulatuta dago ia luzera guztian. Haragi trinko samarra du. Espezie hauekin nahas daiteke: ardo-tonuko eta purpura koloreko Boletus pinophilus espeziarekin eta Boletus reticulatus espeziarekin ?haragi bigunekoagoa eta brontzeztatua ez den tonu argiagokoa izan arren.
Ekologia:
Beroa biziro maite duenez, udan eta udazken-hasieran ernamuintzen da, Quercus espezieen edota gaztainondoen azpian, soilguneetan eta gune eguzkitsuetan bereziki. Espezie hau ez da oso arrunta gure inguruan; gero eta urriago agertzen da gainera, gero eta habitat egoki gutxiago baitu.
Jangarritasuna:
Bikaina edo oso goxoa
Bibliografia:
Alessio C.L., 1991, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2 y 2a
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Galli R., 2000, I Boleti
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Muñoz J. A., 2005, Boletus Dill.: L. s.l. - Fungi Europaei 2b
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
Ruiz J.M., 1997, Guía micológica Tomo 1 (Boletaceas)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster