Coprinus picaceus (Bull.: Fr.) S.F.Gray
A Natural Arrangement of British Plants, (London), 1 :634 (1821)
15/11/1997P.N. UrkiolaMixto
Oharrak:
Oso erraz ezagut daiteke, begiratu hutsean, errezel orokorraren xafla zurien eta txapel nabar ilunaren arteko kontrastearengatik. Urbeltz ertaina edo handia da, eta 15 cm luze izan daiteke. Oboidea eta zuria da gaztetan, eta forma konikoa hartzen du zahartu ahala. Helduaroan, errezela urratu egiten zaio, eta txapelaren kolore nabar beltzaxka begi-bistan geratzen da. Hanka lausoduna du, eta oinarri erreboiltsua.
Ekologia:
Ez da oso espezie arrunta; orbelean agertzen da, batik bat pagoen azpian, baina baita haritz eta gaztainondoen azpian ere, besteak beste. Gehienetan udazkenean agertu ohi da, euri mardulen ostean.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 4
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster