Amanita phalloides (Vaill.: Fr.) Link.
Handbuck zur Erkennung der Nutzbarsten und am Häufigsten Vorkommenden Gewächse, 2 :272 (1833)
29/09/2004GopegiQuercus
Sinonimoak:
Amanita bulbosa Bull.
Izen arruntak:
Oronja verde, ilkor
Oharrak:
Aise hauteman dezakegu, ondoko ezaugarriak aintzat hartuta: kolore berdexkako txapela du ?zenbaitetan, berde grisaxka edo zurixka? eta zuntz erradial txiki ilunagoak ditu; hanka zurixka nabarra da, berde ukituekin. Eraztuna du, eta oinarrian zaku formako kosko zuria. Ezinbestekoa da espezie pozoitsu hilgarri hau zehatz-mehatz ezagutzea, zenbait espezie jangarrirekin (adibidez, kolore berdeko gibelekin) ez nahasteko.
Ekologia:
Uda amaieran eta udazkeneko lehen erdialdean agertzen da, normalean hostozabalen basoetan (hariztietan nagusiki); dena den, inoiz edo behin, pinudietan ere agertu izan da. Ez da oso espezie ohikoa gure inguruan, baina arraro-arraroa ere ez da, ia urtero agertzen baita han edo hemen.
Jangarritasuna:
Hilgarria
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 4
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
De Diego Calonge F., 1979, Setas (Hongos) Guía ilustrada
Galli R., 2001, Le Amanite
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Neville P. & Poumarat S., 2004, Amaniteae - Fungi Europaei 9
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Ruiz J.M. & Ruiz Esteban, 2004, Guía micológica Tomo 2 (Amanita)
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 1
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster