Macrolepiota procera (Scop.: Fr.) Sing.
Pap. Mich. Acad. Sci., 32 :141 (1946)
06/09/2002DurangoPinus radiata
Izen arruntak:
Apagador, matacandelas, galanperna jangarri, aparnekia
Oharrak:
Tamaina handikoa da, zabaleran (15-25 cm-ko diametroa txapelean) nahiz luzeran (35 cm-tik gora izan dezake). Txapeleko kutikula ezkata handitan desegiten da, eta erdialdean besterik ez dio hasierako formari eusten. Hankako kutikula ere banandu egiten da hondo argiko zerrenda nabartsuetan, eta horrexek ematen dio espezie honen bereizgarria den itxura nabarra. Eraztun konplexu eta mugikorra du hankan. Gehienetan, txapela itxita egoten da hanka erabat luzatzen den arte.
Ekologia:
Espezie arrunta da gure inguruan, eta habitat ugari izan ditzake: zelaiak, hesi eta zuhaixkak, baso hostogalkorretako soilguneak edo mugak, eta koniferoz osatutako basoak. Gehienetan, iraila eta azaroa bitartean agertzen da, 3-5 aleko taldeetan.
Jangarritasuna:
Bikaina edo oso goxoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bauer C. A., 1982, Los hongos de Europa
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 4
Candusso M. & Lanzoni G., 1990, Lepiota s.l. - Fungi Europaei 4
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 1
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Garnweidner, 1988, Setas
Gerhardt, Vila & Llimona, 2000, Hongos de España y de Europa
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 1
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Pacioni G., 1980, Guía de hongos
Palazón F., 2001, Setas para todos
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
S.C.M., 1982-2003, Bolets de Catalunya (Láminas)
Sin autor, 1980, Las setas de la A a la Z Vol. - 2
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster