Lepiota ignivolvata Joss. & Bouss. ex Joss.
Rivista di Micologia, 33(1) :123 (1990)
27/09/2006DimaPseudotsuga
Oharrak:
Galanperna honek tamaina handia hartzen du, Macrolepiota espeziearen antza izan dezake. Txapelean ezkata estu txikiak ditu, kolore gris nabarrekoak. Erdialdean disko ilunagoa du, nabar gorrixka. Hankaren eraztuna bikoitza dela eman dezake: goialdea gortina formakoa edo kotoitsua du eta behealdea oblikuoa, sendoagoa eta kolore marroiko lerro markatuarekin. Izenak adierazten duen moduan, hankaren oinarriak kolore gorrizta hartzen du, lehortzean edota urratzean.
Ekologia:
Udaberrian ager badaiteke ere, uda-amaieren eta udazkenean hazten da batik bat. Tamaina ertaineko taldeak osatzen ditu hostogalkorrez nahiz koniferoz osatutako basoetako humus ugariko guneetan. Nahiko arrunta da gure bilketa-esparruan.
Jangarritasuna:
Jangarria
Bibliografia:
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 4
Candusso M. & Lanzoni G., 1990, Lepiota s.l. - Fungi Europaei 4
Cetto B., 1979, Guía de los hongos de Europa - 3
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 1
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 1
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster