Agaricus silvaticus Schaeff.: Fr.
Fungorum qui in Bavaria et Palatinatv, 4 :62 (1774)
22/10/1998DurangoPinus radiata
Sinonimoak:
Agaricus sanguinarius Karst.
Izen arruntak:
Agárico de los bosques, basoetako azpibeltz
Oharrak:
Txanpinoi hau gorritu egiten da haragia ukitutakoan edo ebakitakoan; horixe du ezaugarri berezi. Txapelaren kolorea nabarra da, izpitsua-ezkatatsua, hondo argiagoan. Xafla estuak ditu, hasieran gris-arrosak gero marroi ilunak; hankan mintzezko eraztun hauskorra du. Erraboiltsua da oinarrian, lau edo lausotsua, eta ezkatatsua behealdean, zuria eta nabartsua azpialdean. Onddo usaina du, eta jangarri ona da. Ez da antzeko espezie toxikoekin nahasi behar. Azken horiek tinta-usaina dute, eta haragia horixka.
Ekologia:
Koniferoen basoetan egon ohi da, batik bat pinudietan. Talde oparoak sortu ohi ditu, gehienetan, pinu-orratzez estalita. Nahiko arrunta da, eta batik bat urri-azaroetan ernamuintzen da.
Jangarritasuna:
Goxoa
Bibliografia:
Arrillaga Anabitarte P., 2004, Guía de Champiñones del Pais Vasco y su entorno
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 4
Cappelli A., 1984, Agaricus L.: Fr. - Fungi Europaei 1
Cetto B., 1979, Guía de los hongos de Europa - 3
Chaumeton H., 1985, Guía de los hongos de Europa
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
Garnweidner, 1988, Setas
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Grünert H. & Grünert R., 1984, Setas (Guías de la naturaleza)
Iglesias P., 2002-2004, Setas del Parque Natural de Urkiola Vol. - 1
Llamas B. & Terrón A., 2003, Atlas fotográfico de los hongos de la P. Ibérica
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 2
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 2
Moreno B., Gómez J., Jiménez J.F. & Infante F., 1996, Setas de Andalucia
Peña Santa Cruz, 1993, 100 Setas de Bizkaia
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Picón R.M., Undagoitia J., Fernández J. & Fernández R., 2004, Macromicetos de la Res. de la Biosfera de Urdaibai
Ruiz J.M. & Ruiz Esteban, 2005, Guía micológica Tomo 3 (Agaricus)
Varios autores., , Nordic Macromycetes Vol. - 2
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster