Abortiporus biennis (Bull.: Fr.) Sing.
Mycologia, 36 :68 (1944)
27/09/2004IurretaMadera enterrada
Sinonimoak:
Abortiporus distortus (Schw.) Murr.
Boletus biennis Bull.
Heteroporus biennis (Bull.: Fr.) Laz.
Polyporus rufescens Pers.
Ptychogaster lindtneri
Oharrak:
Forma aldakorra du: apal forma, inbutu forma... gehienetan gingil ugarirekin edo lore formarekin. Gaztetan, kolore zuri edo krematsua du, eta, zahartu ahala, tonu arrosa, gorrizta edo ardokarak hartuko ditu. Txapelaren gainazala iletsua edo belusatua da; poro irregular zuriak ditu, eta horiek ere gorritu egiten dira perretxikoa zahartu heinean. Hanka ez da oso garatuta egoten, eta maiz lurraren gainean hazten da.
Ekologia:
Uda-amaieratik udazken-erdialdera agertu ohi da, normalean taldeka eta gehienetan baso hostogalkorretan. Itxuraz lurrekoa bada ere, sustraietara edo lurpeko egurretara lotuta egon ohi da. Ez da oso ugaria gure inguruan.
Jangarritasuna:
Baliorik gabekoa
Bibliografia:
Aranzadi, 1971-1987, Setas del Pais Vasco (Láminas)
Bernicchia A., 2005, Polyporaceae s.l. - Fungi Europaei 10
Bon M., 1987, Guía de campo de los Hongos de Europa
Breitenbach & Kränzlin, 1986-2005, Champignons de Suisse Tomo - 2
Cetto B., 1978, Guía de los hongos de Europa - 2
Courtecuisse R., 2000, Photo-guide des Champignons D'Europe
Courtecuisse R. & Duhem B., 2000, Guide des Champignons de France et D'Europe
García Rollán M., 1984, Setas de los arboles
Gerrit J. Keizer, 2000, La enciclopedia de las setas
Laskibar & Palacios, 1995, Perretxikuak (Hongos)- Tomo - 2
Lotina R., 1985, Mil setas ibéricas
Marchand A., 1971-1986, Champignons du nord et du midi Vol. - 3
Mendaza R. & Diaz Montoya, 1987, Las setas
Mendaza R. & Díaz Montoya, 1994, Las setas en la naturaleza Tomo - 3
Palazón F., 2001, Setas para todos
Phillips Roger, 1981, Les champignons
Gutxitan edo EsporadikoaArruntaArrunt samarraUgaria
Zerrendara Itzuli
© Copyright 2003-2019
Errotari talde mikologikoa
e-mail: webmaster